Projekt BIGGLES - úvodné info


Jedným z hrdinov môjho detstva (a že ich nebolo málo) je aj fiktívne britské letecké eso, pilot a dobrodruh J. C. Bigglesworth z pera Williama Earla Johnsa, ktorý prvý príbeh o Bigglesovi (ako ho volali priatelia) uverejnil v v apríli roku 1932 - poviedka 'The White Fokker', bola publikovaná hneď v prvom čísle novovzniknutého časopisu venovaného letectvu 'Popular Flying'. Nasledovalo množstvo kníh, ktoré ma však z logických dôvodov minuli - väčšina vyšla ešte pred mojím narodením a v Británii. S postavou Bigglesa som sa zoznámil v roku 1990 prostredníctvom krásneho komiksu v časopise ABC z pera Václava Šorela a štetca Jiřího Petráčka. 


Ukážka úvodnej strany komiksu autorov Šorela a Petráčka,
upravené neskoršie vydanie z Veľkej knihe komiksov II


Príbehy odvážneho letca z obdobia prvej svetovej vojny mi učarovali a tak niet divu, že keď dvaja spriatelení figurkári vydali bustičky na danú tému, zrodil sa nápad na projekt BIGGLES

Kórejský figurkár Man Jin Kim, ktorý vlastní firmu MJ Miniatures vydal krásnu bustu RFC Pilot in WWI, ktorej sculptorom je známy Carl Reid (okrem iného pracoval aj pre môjho obľúbeného Stormtroopera). Priznávam, že táto krásna figúrka bola prvotným impulzom ku novému projektu, pretože perfektne sedí na postavu J.C. Biggleswortha.

Starý známy - nemecký figurkár Ben Komets prešiel dlhým vývojom a stabilizoval sa medzi hviezdami európskeho (a aj svetového) figurkárskeho priestoru. Po spolupráci s Massive Voodoo a projektom Painting Buddha sa osamostatnil a pod svojím menom vydal (okrem iného) krásnu bustičku Hero Of The Sky (sculpt Lucas Pina Penichet) - komiksového prasiatkového pilota, ktorý rovnako dokonale zapadol do konceptu a v mojom prevedení sa stane C. J. Pigglesworthom alias PIGGLESOM.

Dve bustičky, dva odlišné koncepty, jeden hrdina - BIGGLES/PIGGLES. V najbližšej dobe sa pozrieme na zúbky obom bustičkám v krátkych UnBoxing článkoch.


Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Renault 16 Lolita 1970 (Norev, 1:43)

Miniboxy - kde se vzaly?